For å bli mobilkranfører må du ta et mobilkrankurs. Dette kan du enkelt gjøre i et av våre kurssentre i Oslo, Vestfold og Telemark (Sandefjord), Moss og Bergen, eller med fadderløsning i bedrift. I denne teksten forteller vi deg hvordan du kommer frem til mobilkranførerbeviset!
Vil du bli mobilkranfører?
Veien til mobilkranførerbeviset
Du kan enten ta mobilkranførerkurset med teori og praksis hos oss, eller så kan du ta kurset med fadderløsning i bedrift. Da tar du alle moduler i teori og grunnleggende praksis hos oss, men mengdetreningen i modul 4 i bedrift sammen med fadder.
Mobilkrankurset starter med et G11 løfteredskap kurs med modul 1 og modul 2.3. Denne delen av kurset er felles for alle kranførerkurs, og de fleste offshorekurs. Kurset varer i tre dager, og går i forkant av mobilkrankurset.
Les mer om hva du lærer på G11 løfteredskap her.
Deretter går du videre i kurset på teori mobilkran modul 2.4. Her går vi gjennom konstruksjon og virkemåte, forskjellige typer mobilkraner og riktig og sikker bruk og betjening av mobilkran. Dette varer i tre dager.
Videre skal du ha grunnleggende praksis på mobilkran modul 3.4, hvor du lærer det grunnleggende om bruk, betjening, oppstilling og kontroll av mobilkraner i praksis. Dette varer i to dager.
Når du har gjennomført G11 løfteredskap, modul 2.4 teori mobilkran og modul 3.4 grunnleggende praksis mobilkran, kan du gå videre til mengdetreningen modul 4.4. Og det er her du velger om du vil gjennomføre mengdetreningen hos opplæringsvirksomhet eller som fadderløsning i bedrift.
Varigheten i sertifisert opplæringsvirksomhet er 80 timer med oppkjøring/avsluttende praksis prøve. Mens varighet i bedrift med fadderløsning er 160 timer dokumenterte timer med fadder.
Etter dette melder du deg opp til avsluttende praksis prøve/oppkjøring hos sertifisert opplæringsvirksomhet som f.eks oss, og får ditt mobilkranførerbevis ved bestått.
Hvilke klasser får jeg på beviset når jeg tar mobilkrankurs?
Tar du mobilkrankurs hos oss vil du få kompetanse og bevis på følgende klasser:
- G1 mobilkran.
- G8 lastebilkran.
- G20 fastmontert hydraulisk kran.
- G11 løfteredskap.
- C1 teleskoptruck med fastmontert bom.
- C2 teleskoptruck med rundtsvingende bom.
Mobilkranførerbeviset gir ikke førerett
Et kompetansebevis er ikke det samme som førerrett på mobilkrantypen, da det er arbeidsgiver som gir deg førerrett på sine mobilkraner. I følge arbeidstilsynet gir et kompetansebevis deg lov til å føre mobilkraner under arbeidsgivers tillatelse. Kompetansebeviset gir altså ikke en rett til å føre et arbeidsutstyr, slik førerkort gir førerrett til å kjøre på offentlig vei etter vegtrafikkloven.
Har du spørsmål om mobilkrankurs eller mobilkranbevis?
Ta kontakt med oss så skal vi svare på det du lurer på! Dersom du ønsker å ta mobilkranførerkurs eller andre kranførerkurs så tilbyr vi kurs innenfor alle kranførerklassene.