Maskinførerkurs gir maskinførerbevis

Alle som skal føre en anleggsmaskin i Norge må ha gyldig kompetansebevis fra et maskinførerkurs for den aktuelle maskintypen. Vi tilbyr maskinførerkurs i våre kurssentre i Oslo, Vestfold og Telemark (Sandefjord), Moss og Bergen, og som fadderløsning i bedrift. Se våre kurs i maskinklasser og meld deg på kurset du trenger her! 

Ønsker dere et bedriftsinternt kurs?

Maskinførerkursene våre er delt inn i følgende kurs:

Maskinførerbevis

For å føre en anleggsmaskin må man ha gjennomgått sertifisert sikkerhetsopplæring på den enkelte maskintypen. Vi bruker stiftelsen sentralbevis registeret SFS til produksjon av maskinførerbevis. På denne måten har du alltid tilgang til å bestille nytt bevis om du mister maskinførerbeviset.

Les mer om hvordan du går frem for å bli maskinfører her.

Hvilke maskinklasser har dere kurs i?

M1 – Doser

M2 – Gravemaskin

M3 – Veihøvel

M4 –Hjullaster

M5 – Gravelaster

M6 – Dumper

Lurer du på hva maskinklassene betyr? Les vår artikkel om de ulike maskinklassene her. 
 

Hvordan kan jeg betale for maskinførerkurset?

Etter at du har meldt deg på kurset velger du betalingsløsning. Da kommer det et nytt sikkert vindu opp hvor du kan velge å betale med følgende:
 
 • Vipps, faktura, kort, kreditt eller debetkort
   
 • Delbetaling: På kurs som koster mellom 2500 – 10.000 kr er det mulig å dele opp betalingen i to deler. Da betaler du 50 % ved påmelding og 50 % ved kursslutt. På kurs over 10.000 kr er det mulig å dele opp betalingen i tre deler. Da betaler du 33 % ved påmelding, 34 % ved kursslutt og 33 % en måned etter kursslutt.
 
Les mer om kurset under påmeldingsskjemaet!

Hvor holdes maskinførerkurset?

Våre maskinførerkurs holdes enten med all teori og praksis i våre lokaler i Oslo, Vestfold og Telemark (Sandefjord), Moss, Trondheim og Bergen, eller som fadderløsning i din bedrift. Vi tilbyr også teori som nettbasert kurs (nettundervisning, fjernundervisning, webinar) i kombinasjon med praksis hos oss eller med fadderløsning.

Kompetansebedriften har en egen avdeling i Vestfold og Telemark lokalisert i Sandefjord. Fra denne avdelingen dekker vi alle områder fra sør for Drammen og helt ned til Kristiansand. Vi holder våre maskinførerkurs og alle våre andre kurs også i Sandefjord. Kompetansebedriften setter søkelys på kvalitet i alle ledd av kursene våre, og kan også holde bedriftsinternt kurs i din bedrift.

Hva er en anleggsmaskin?

En anleggsmaskin (ofte omtalt som en masseforflytningsmaskin) er en motordrevet maskin som er konstruert for å løfte eller transportere masse, dvs. jord, sand, stein, osv. Eksempler på anleggsmaskin er f.eks. hjullaster, veihøvel, gravemaskin, doser, gravelaster eller dumper. 

Maskinførerkurset består av 4 moduler:

Modul 1.1  Arbeidsmiljø, ansvar og konsekvenser (8 timer inkludert  eksamen)

Modul 2.1 Sikkerhet, ansvar, vedlikehold (24 timer inkludert eksamen)

 • maskintyper og bruksområder
 • konstruksjon og virkemåte
 • sikkerhet og ulykker
 • geoteknikk og stabilitet
 • ergonomi og arbeidsmiljø
 • natur- og miljøhensyn

Modul 3.1 Grunnleggende praktisk opplæring. (8 timer)

 • kjøring og kjøreteknikk
 • funksjons- og  virkemåte,
 • kontrollpunkter, bruksområder og betjening
 • bruks- og sikkerhetsbestemmelser.

Modul 4.1 Praktisk kjøreopplæring/ Praktisk prøve (32 timer via sertifisert opplæringsbedrift eller som fadderordning i bedrift).

Hvor lang gyldighet har maskinførerkurs sertifikatet?

Maskinførerbeviset har gyldighet for livstid. Men er det slik at arbeidsgiver og arbeidstaker må vurdere om det er nødvendig å gjenta eller oppfriske maskinførerkurset for opplæring på maskintypen. 

Er det aldersgrense på maskinførerbevis?

For å kunne føre masseforflytningsmaskiner på egen hånd må man være fylt 18 år, men opplæringen kan starte ved fylte 17 år. Ved fylte 18 år vil du få tilsendt ditt maskinførerbevis. 

Krav til forkunnskaper:

Det er det ingen krav om forkunnskaper på maskinførerkurset.

Er du usikker på hvilket maskinførerkurs som passer for deg?

Vi svarer på det du måtte lure på. Ta kontakt med oss for kurs i Sandefjord, Vestfold og Telemark eller andre områder i landet. Kontakt oss i kontaktskjemaet nederst på siden. 

Holder dere kurs bedriftsinternt?

Ja vi holder også bedriftsinterne kurs på forespørsel.
Ta kontakt for en uforpliktende prat.

FAQ

Nei. For å bruke gravelaster må du ha kompetansebevis M5 gravelaster. Du kan utvide ditt bevis ved å gjennomføre modul 3 og 4 på gravelaster hos oss. Ta kontakt.

Hvis du skal bruke masseforflyttningsmaskiner/anleggsmaskiner på jobb og i næring.

Grensen for sertifisert opplæring på maskinfører/masseforflytning/anleggsmaskiner er 15KW eller 20.4 HK. Maskiner som har under 15KW/20.4HK går under dokumentert sikkerhetsopplæring.

Alle som ikke havner under M1 til M6 går under klasse M20- annet utstyr. M20 må beskrives på kompetansebeviset.

Ja vi tilbyr fullstendige kurs med all teori og praksis eller du kan ta praksis i bedrift som fadderløsning.

Ja. Du må ta oppkjøring med instruktør fra en sertifisert opplæringsvirksomhet etter fullførte obligatoriske timer med fadder(minimum 40 dokumenterte timer pr maskinklasse).

Dette avhengier av hvor mange klasser du skal ha og om du ønsker å ta all teori og praksis hos oss eller praksis i bedrift med fadder.

1 klasse 12 500kr

2 klasser 17 500kr

3 klasser 22 500kr

Pluss 500kr for bevis og 340kr for lunsj