Hvordan bli maskinfører?

Har du et ønske om å bli maskinfører? Da trenger du et maskinførerbevis. Det finnes to måter å få dette på. Vi forteller vi deg hvordan du går frem for å bli maskinfører! 

To måter å få maskinførerbeviset på

Som maskinfører kjører og betjener du maskiner som dumper, hjullaster, gravemaskin, doser, veihøvel eller gravelaster(traktorgraver). For at dette skal kunne bli en del av din nye hverdag er det to måter å få maskinførerbeviset på: 

 1. Enten så kan du ta et fullstendig kurs med all opplæring, teori og praksis hos en opplæringsvirksomhet med instruktør. Dette inkluderer opplæringsmodulene 1-4, med avsluttende prøver i teori og praksis.

 2. Eller så kan du ta maskinførerkurs med fadderløsning som inkluderer modul 1-3 hos opplæringsvirksomhet med instruktør, og deretter praksis med fadder på modul 4. Etter dokumentert modul 4 med fadder (32 timer per maskinførerklasse) bestiller du oppkjøring med instruktør.

Hvilke maskinklasser er det, og hvilke klasser burde du ta?

Maskinklassene deles inn i følgende klasser:

 • M1 Doser 
 • M2 Gravemaskin 
 • M3 Veihøvel
 • M4 Hjullaster 
 • M5 Gravelaster 
 • M6 Dumper 

Vi anbefaler å ta de tre mest brukte klassene med en gang, da du er mer attraktiv på arbeidsmarkedet jo flere maskiner du kan kjøre. Så slipper du å ta praksis opplæring på ny klasse senere, men dette velger du helt selv i påmeldingsskjemaet. De mest brukte klassene er M2 Gravemaskin, M4 Hjullaster og M6 Dumper. For å kjøre dumper må du også ha førerkort klasse B.

Teorien på maskinførerkurset er felles for alle klassene, men hvilke klasser du får på maskinførerbeviset er avhengig av praksis du tar på kurset. Maskinførerkurset går over ca. 2 uker med alle moduler teori og praksis. Kursene er satt opp ca. slik: 

Uke 1: mandag – fredag teori med eksamen.
Uke 2: mandag- fredag praksis modul 3 og 4 med oppkjøring. 

Lurer du på hva de ulike maskinførerbevis-klassene betyr? 
Les mer om de ulike maskinførerbevis-klassene her. 

maskiner

Slik blir du maskinfører

 1. Du melder deg på et maskinførerkurs og fullfører teori.

 2. Deretter er det grunnleggende praksis modul 3.1 i en opplæringsvirksomhet.

 3. Etter grunnleggende praksis i modul 3.1 skal du ha mengdetrening på de klassene du skal ha på beviset. Dette kan gjøres i bedrift under veiledning av fadderen i bedriften som har bevis i aktuelle maskin klasser, og har hatt dette i minst 1 år. Du må dokumentere minst 40 timer pr maskinklasse.

 4. Eller du kan velge å gjennomføre praksis maskinfører hos en opplæringsvirksomhet med instruktør.

 5. Deretter skal du ha en oppkjøring i aktuelle maskinfører klasser. Dette må tas med en godkjent instruktør. Består du all teori og praksis får du maskinførerbevis for livstid.

Meld deg på et av våre maskinførerkurs her og skaff deg maskinførerbevis.

Hva tjener en maskinfører?

Årslønnen til en maskinførere ligger på ca. 563.000 kr pr år.

Maskinførerbevis krav

For å operere med maskin som maskinfører selvstendig er det er alderskrav på 18 år. Du kan begynne på maskinførerkurs og ta teori og praksis fra du har fylt 17 år.  Men du får ikke beviset, og har heller ikke lov til å bruke maskinen selvstendig før fylte 18 år med gyldig maskinførerbevis i aktuell klasse.

Hvor kan jeg ta maskinførerkurs?

Du kan ta maskinførerkurs i våre kurssentre i Oslo, Vestfold og Telemark (Sandefjord), Moss og Bergen, eller som fadderløsning i din bedrift. 

Det er kun sertifiserte opplæringsvirksomheter som har lov til å tilby maskinførerkurs.
Les mer om Kompetansebedriften som kursleverandør her. 

Nå er du kanskje klar for å ta et maskinførerkurs?
Meld deg på her! 

Har du spørsmål ang våre maskinførerkurs og maskinførerbevis?

Ta gjerne kontakt med oss på telefon 22 66 01 33 eller e-post post@kompetansebedriften.no

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukervennligheten. Du samtykker ved å bruke nettstedet videre.